De alsmaar veranderende stad

De stad krijgt een complete nieuwe skyline.

De stad is in verandering, en dan in bijzonder Eindhoven. Als stadsfotograaf leg ik deze transformatie van Eindhoven vast, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Het is makkelijk om om de zoveel tijd de stad vast te leggen, alle nieuwe gebouwen vast te leggen en je hebt al een beeld van de veranderingen. Maar is dit de enigste verandering van de stad?

De laatste tijd hoor ik het steeds vaker: Moet al die hoogbouw nou eigenlijk wel? Is die verandering van die weg nu echt nodig? Waarom maken ze het nou zo moeilijk om de stad in te komen met de auto? Willen we al deze veranderingen wel? Om op deze vragen antwoord te geven moet je dieper graven, waarom zijn al die veranderingen nodig?

De laatste jaren is Eindhoven "Booming", Eindhoven is een plaats waar veel mensen zich willen vestigen en willen werken. Dit levert de stad veel inkomsten op, maar ook problemen. Er is momenteel een woningnood, het is dus noodzakelijk dat er meer woningen bij komen. Maar waar moeten deze woningen komen? We hebben niet veel ruimte meer over. Er is nog wel ruimte, maar dan zouden we onze groene gebieden moeten opgeven. Dan blijft alleen nog maar de hoogte over. Ook moeten al deze mensen de stad in om inkopen te doen, met de auto het liefst omdat dit lekker makkelijk is. Meer voorzieningen zijn dan nodig. Meer hoogbouw en meer wegen lijdt tot een warmere stad en meer luchtverontreiniging, ook hier zijn dus maatregelen voor nodig. Een groenere stad en minder auto's in het centrum zijn maatregelen die genomen kunnen worden.

De bouw van nieuwe torens zal de komende jaren het straatbeeld bepalen.

Uitgaansleven

Maar dit is niet het enige waarin de stad transformeert. Het uitgaansleven is de afgelopen jaren ook flink veranderd, waar mensen in de jaren 90 en 00 nog graag op zaterdagavond de kroeg indoken, is het nu populairder om op het terras te zitten en naar leuke eettentjes te gaan. Samen met dat mensen steeds meer via internet kopen en winkels in het centrum noodgedwongen moeten sluiten, veranderd de samenstelling van het centrum de laatste jaren drastisch. Een groot winkelcentrum is niet meer van deze tijd, de Heuvel Gallery, die ondertussen de naam "Heuvel" heeft gekregen, wordt steeds leger. Waar vroeger nog mooie leuke winkels zaten komen nu woningen of eettentjes. Mensen willen meer leven in de stad dan alleen winkelen.

Down Town Gourmet Market

Buiten het centrum

Tegenwoordig is men ook op zoek naar leuke plekjes buiten het traditionele centrum, veel meer naar de histories leuke plekjes in de stad. Kijk eens naar De Bergen, deze wijk is al jaren populair. Maar ook als je naar de andere kant van de Dommel kijkt, de oude weverij is nu de Stadsbrouwerij. Iets verderop heb je het NRE terrein, dit wordt momenteel helemaal getransformeerd tot een nieuwe hippe plek. Het traditionele centrum breidt uit en wordt meer een mengelmoes van wonen, leven en werken.

Het NRE terrein tijdens de transformatie.

Strijp-S

Strijp-S is een mooi voorbeeld voor hoe de stad transformeert, wat vroeger een groot fabrieksterrein was, is nu een plek waar veel kleine ondernemers, woningen en winkels te vinden zijn. Een mooie nieuw centrum van de stad. Het is nog niet af, dit zal nog wel enkele jaren duren, maar het is al te zien wat het uit eindelijk moet gaan worden. Het terrein leeft, blijft in verandering en zal altijd zo blijven.

Kunstwerk op Strijp-S tijdens een kunst festival in 2011

Wijken

Vergeet bij de stad de inwoners niet, de meeste inwoners wonen in de wijken buiten het centrum. Iedereen wil goed wonen, in een rustige wijk waar niet te veel gedoe is. Het groeien van een stad brengt helaas ook problemen naar de stad, Eindhoven is al jaren een stad die hoog in de misdaadmeter staat, de laatste jaren is dit merkbaar door alle met drugs gerelateerde zaken in de wijken. Deze problemen, maar ook problemen zoals het illegaal plaatsen van afval op straat, moeten worden aangepakt. Mensen willen graag in een mooie, rustige en groene straat leven, afval is dan niet gewenst. Om de wijken leefbaar te houden worden ze aangepast, de straten worden versmald zodat mensen minder snel gaan rijden, de straten worden netter ingericht zodat men minder snel rotzooi achterlaat en overzichtelijker zodat de drugsdealers er minder snel willen verblijven, etc. Ook dit is een transformatie die de stad momenteel ondergaat.

Frederiklaan in het Philipsdorp.

Evenementen

De stad kent vele evenementen, evenementen die al sinds jaar en dag in de stad te vinden zijn maar ook steeds meer nieuwere evenementen. De Kermis is alweer jaren geleden verhuist van de kermissen in de wijken naar Park Hilaria op de Kennedylaan. Eindhoven is met Koningsdag alweer sinds jaren een van de grotere feestlocatie's van Nederland, Carnaval blijft een drukke periode en ga zo maar door. Maar ook "Step in the Arena" is alweer sinds jaren een vast evenement in de stad, er zijn diverse speciaal bier festivalletjes en vergeet niet alle wijkdagen die er in de stad zijn. Ook hierbij zie je veel veranderen, 10 jaar geleden was een speciaalbierfestival nog niets, nu heb je er al meerdere. Er zullen altijd evenementen blijven, maar welke en hoe deze er over 10 jaar eruit zien zal nog een verassing blijven.

Lekker een drankje doen tijdens Park Hilaria.

De stad blijft veranderen

Eindhoven zal de komende jaren nog flink blijven veranderen, het centrum zal beter bereikbaar moeten worden en tegelijk autoluwer worden. Er blijven meer inwoners naar de stad komen en onze behoeftes blijven veranderen. De stad zal altijd blijven transformeren. Deze transformatie maakt de stad een hele interessante stad, de stad blijft altijd in beweging. Als stadsfotograaf leg ik deze transformatie vast, in de vorm van verschillende bouwprojecten, maar ook bij verschillende evenementen maak ik foto's. De verschillende apecten van de transformatie vraagt veel aandacht, iets wat ik er aan geef.

In alle jaren dat ik bezig ben heb ik al veel zien veranderend, neem bijvoorbeeld Strijp-S waar in 2006 het eerste gebouw is gesloopt. Neem de Rondweg waarvan ik de veranderingen, hoe klein ze ook zijn, al sinds 2013 vastleg. Neem het centrum, waar ik al jaren de winkels heb zien veranderen. Neem het station, iets wat nog niet zo lang geleden is veranderd. Ondertussen heb ik al een heel archief van foto's van Eindhoven, iets waar ook jij gebruik van kunt maken. Neem eens contact op, mogelijk kan ik ook voor jou iets betekenen.

Verbouwing van de Vestdijk.

Jasper Scheffers, December 2019

Copyright © 2020 Jasper Scheffers Fotografie